Contactați-ne: (373) 22 221970

Scop

Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule are împuternicirea să constituie, utilizeze și administreze mijloacele financiare acumulate în Fondul de Protecție a Victimelor Străzii.

În cazul producerii unui accident rutier pe teritoriul Republicii Moldova unde persoana vinovată nu a respectat obligaţia de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, de autovehicule neidentificate şi/sau obţinute pe cale ilicită, BNAA se angajează să acorde despăgubirea de asigurare persoanelor păgubite din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii și ulterior, reieșind din suma acordată, să ramburseze banii în Fond prin acțiunea de regres față de persoana vinovată.

Mijloacele financiare acumulate în Fond sunt destinate plăților de despăgubiri pentru vătămări corporale sau deces dacă autovehiculul sau autorul accidentului a rămas neidentificat, precum și plăților de despăgubiri pentru avarierea sau distrugerea de bunuri și vătămări corporale sau deces dacă posesorul (utilizatorul) autovehiculului răspunzător de producerea accidentului nu a respectat obligația de asigurare obligatorie de răspundere civila auto internă/externă sau autovehiculul a fost obținut pe cale ilicită.

!!! E de menționat faptul că nu pot beneficia de despăgubiri din mijloacele financiare ale Fondului persoanele care au urcat de bunăvoie în autovehiculul vinovat de producerea accidentului, daca se dovedește că acestea știau că posesorul autovehiculului respectiv nu deține poliță de asigurare obligatorie de răspundere civila auto internă sau dacă știau că autovehiculul este dobândit pe cale ilicită, și nici cele care, la data producerii accidentului, au posibilitatea să își recupereze daunele suferite în baza unei asigurări facultative.

Așadar, persoanele fizice și juridice, care consideră că au dreptul să beneficieze de despăgubiri din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, vor depune o cerere de despăgubire la sediul Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule.